toshikoskennel.com © 2009                    

 

 

 

Toshikos kennel 

 

Lagotto Romagnolo

 

          

      

Avl
Å drive med avl på hunder, og jeg antar dyr i sin allmennhet, er ikke noen enkel sak.  Det krever innsikt og kunnskap, men ikke så reint lite flaks heller. Personlig har jeg drevet med avl på hunder i snart 20 år og slett ikke alt jeg har fortatt meg har vært like vellykket.  Men om jeg må si det selv har jeg jaggu vært heldig med mye - FLAKS?  

Ja, det er klart det er mye flaks, men mye dreier seg også om å ha litt teft for hund, og innse hva som ble bra og hva som ikke ble bra i avlen som er bedrevet.  En genuin interesse for rasen det drives avl på, og selvinnsikt med streng kritikk av det en selv har avlet frem, er helt nødvendig.  Kan man ikke finne mange feil og mangler ved eget oppdrett er avl dødfødt i utgangspunktet. Det å se feil og mangler er det som skal lede en videre på veien til å avle frem det "perfekte individ av rasen", og når det er oppnådd er oppdreget fullført.  Heldigvis har jeg ikke funnet det perfekte individ av rasen enda, så jeg jobber fortsatt mot målet

 

En annen sak som blir veldig viktig i avl. er total ærlighet i forhold til egen avl.  Det finnes ingen unnskyldninger for resultater og det finnes ingen grunner for å avvike egne prinsipper. Det må finnes et mål og det må jobbes lagsiktig for å nå det det målet. Og det krever at man er helt ærlig ovenfor seg selv i alle de ting en foretar seg, valper for valpenes skyld er det ingen plass til i et slikt program.  Da har alle kull en misjon på veien i den videre avl... Alle oppdrettere kan ha ulike preferanser for sin avl, men de må kunne finne disse og klart fremsi hva det er ellers tør jeg si at avl kan bli litt meningsløs.

 

Noe av mine preferanser er gemytt, forbedre hoftestatus og god helse generelt.  Det betyr at jeg avler kun på dyr som har et trivelig gemytt i alle sammenhenger, er hofteledds fotografert og har status  A eller B på sine hofter, samt er frisk på alle måter ellers. Selvsagt vektlegger jeg utseende også, men det er absolutt ikke det viktigste.  De kan være så fine de bare vil, men de andre kravene må først og fremt være oppfylt....De fleste hundeeiere vil leve lenge sammen med sin hund og vil at den skal være frisk og sund, og er faktisk minst opptatt av om den er et vakkert eksemplar av rasen, selv om det i tillegg er et pluss.  Den menige hundeeier synes uansett at de har verdens vakreste hund enten den er en rasehund eller en blandingshund.