toshikoskennel.Com © 2009                    

 

 

 

Toshikos kennel 

 

Lagotto Romagnolo

 

          

    

Pels
Hva skjer med pelsen på Lagottoen for tiden?  Jeg har vært litt rundt siste året og jeg ser mange Lagottoer med en underlig pels, den virker ofte myk og krøllene/lokkene er nesten borte.  Det minner om en Soft coated Wheaten terrier-pels eller noe lignende. Andre har også lite krøller, men en striere variant, heller ikke akkurat pent eller det jeg forbinder med en Lagotto.

Hva som er den peneste pelsen på en Lagotto kan vi sikkert diskutere, men at den skal ha krøller/lokker kan vi ikke komme bort fra, det står klart og tydelig i rasestandarden. Nå ser vi alt fra store tydelige lokker til en mer småkrøllet pels og det er alt helt greie varianter.  Pelsen skal så vidt jeg har forstått det være tett og kraftig, og bestå av både underull og dekkhår. Det er ikke slik at når en Lagotto har kortklippet pels forsvinner lokkene, de blir tvert om bare tydeligere. Derfor må vi ikke la oss lure til å tro at hundene som er kort i pelsen ikke får krøller/ lokker. Og uten at jeg vil fornerme noen må jeg si at jeg tror at dommere nettopp faller i denne fellen fordi hunder med meget dårlig pels oppnår gode resultater, noe som ikke burde være mulig.  Pelsen er meget viktig faktor på en Lagotto uten en riktig pels er det ikke noen typisk Lagotto.

Det er også andre pelsproblem, som for eksempel pels som blir som "moden" og  kan nappes av, som hos enkelte terrier-raser.  Disse hundene kan i perioder ha bare flekker på kroppen og har ofte kort pels på snutepartiet og rundt øyne. De får aldri lang pels slik som de med korrekt pels, men de kan godt ha krøller.  Det jeg har sett av denne pelsen er at den er av en hardere kvalitet enn den litt bløte, krøllete og korrekte pelsen.

Videre er det selvsagt viktig at vi som oppdrettere tar dette på alvor og er bevist i valg av partnere til hundene med dårlig pels om de på død og liv må brukes i den videre avl.  Personlig er jeg vel av den oppfattning at ikke alle hunder bør brukes i avl og at avlsdyr skal velges ut fra den beste halvdelen av bestanden, og da sier det seg selv at ikke alle kan være blant denne halvdelen. Og husk nå på at det ikke bare er tispeeiere som har et ansvar, men også eier av hannhunder som skal benyttes i avl har et ansvar og det er lov å si nei ti forespørsler.  Det skal ikke være slik at det er en ære å bli spurt og at man må si ja.... Tar vi alle ansvar og tenker på hva som kan tilføre rasen noe på sikt kan vi komme langt ved å ta tiden til hjelp, i motsatt fall kan vi ødelegge mye på kort tid.....
 
Dette noe av hva jeg har sett og hørt om av pels-trøbbel på våre søte små. Det finnes sikkert andre ting også, og noen er nok uenig med meg i hva som er problemer, men husk nå på at dette er mine personlige synspunkter og ikke bli provosert av det.  Men jeg hører gjerne fra andre også og synes det er helt greit om noen vil sende innspill til meg på både det ene og det andre, jeg kan nås både på mail og telefon.