toshikoskennel.com © 2009                    

 

 

 

Toshikos kennel 

 

Lagotto Romagnolo

 

          

               

Pelsstell

Hva kan vi si om pels og pelsstell hos en lagotto?
Stadig vekk får jeg høre at pelsen på en Lagotto ikke trenger å gres eller gjøres noe med annet enn å klippe en gang i året….  Dette gjelder i alle fall ikke noen av de hunder jeg har og har hatt.. . . Det er så absolutt pelsstell på en Lagotto, og i perioder er det ganske mye pelsstell!  Skal vi for eksempel ha en Lagotto med pels for utstilling kreves det jevn og nøye stell av pelsen over lang tid, men la oss starte med begynnelsen, fra valp til voksen og ta litt om utstilling til slutt.

 

Valpens pels

Som sikkert mange har sett, er kvalitet og struktur på Lagottoens pels veldig forskjellig fra individ til individ.. Den varierer også veldig fra valp til unghund og videre til en voksen hund. Pelsen er ikke ferdig utviklet i struktur før Lagottoen er om lag to-tre år.  Som oftest starter det med en veldig lettstelt pels hos valpen og etter hvert krever pelsstellet mer og mer, for å være på det mest krevende når hunden er om lag ett og ett halvt år gammel.

Valpens pels er myk, ofte med bare bølger i og ingen krøller.  Det er helt normalt, etter hvert kommer krøllene… Og om dere holder pelsen kort kommer krøllene fortere, i alle fall vises de fortere.  –Synes du valpen er søt med den lange pelsen??  Ja, klart den er det, men tenk litt på valpen også, den lange pelsen er ikke alltid like behagelig for valpen, varm, holder på fuktighet og skitt og tover seg så det lugger….

Når vi får valpen om lag 8 uker gammel er det sjelden den er klippet, men da er det allerede på tide å starte med klipping.  Klipping av valpen har to veldig viktige  funksjoner; den første er trening både for eier og valp i å klippe og bli klippet, og rett og slett å bli håndtert noe som er en viktig del av oppdragelese.  Den andre grunnen er at det er veldig bra for valpens pels!  Og folk : KLIPP  AV  HJERTETS  LYST !  Pelsen på valpen vokser fort, veldig fort så de store tabbene vokser fort til igjen og feilen kan rettes opp. Grip denne unike muligheten til å lære og å trene, muligheten kommer ikke tilbake på samme måte for når hunden er blitt voksen vokser pelsen mye saktere!

Men uansett hvordan dere gjør det så husk at det skal være behagelig for hunden å ha pels, og en tovet og skitten ullfell er ikke behagelig for hunden, ei heller hygenisk eller sundt for hunden.  Og husk selv om vi har litt lang pels på hunden skal den alltid være kort klippet i bakenden. Halen skal ikke ha fane, men være litt tykk innerst og smalne av utover. Ørne skal heller aldri ha langt faks i nerkant og de bør klippes kort på undersiden av øret og rundt inngangen til ørekanalen.

Personlig holder jeg mine helt kort i pelsen inntil jeg planlegger deres første utstilling som ofte faller rundt et år.  Kun få måneder før dette begynner jeg å la pelsen vokse til litt.

 

Unghunden

Så kommer en mer vanskelig tid med pelsen, valpen blir unghund og pelsen begynner å minne om den  voksne hundens pels. Strukturen er ofte mykere og det er mindre dekkhår og mer ull enn på den godt voksne hund, men pelsen kan se ut som på en voksen hund fordi krøllene ofte er på plass.  Men nå kommer ”ullen” og flokene vil å stå i kø på enkelte hunder.  Tålmodighet og jevnlig stell av pelsen er da løsningen.  Nå trenger vi en stålkam og en karre og en hund som aller helst har lært seg at pelsen må stelles og dermed står eller ligger i ro når vi jobber med den. Her får vi igjen i fullt monn for å ha jobbet med pelsen mens hunden var valp.

Når vi nå skal kare ut ull og gre opp floker er det viktig at vi gjør det ordentlig og at det ikke bare blir på overflaten. Pass på å jobbe helt inn i pelsen, helt ned til skinnet og ut, problemområde for problemområde.  Kjenn etter med fingrene at flokene er borte og dusj hunden etter at den er greid ut! Gjør du ikke det krøller ikke pelsen opp som den skal, men floker seg igjen med en gang. Etter dusjen er det være lurt å dra gjennom pelsen med en grov kam slik at krøllene lettere ”legger seg til rette”. I tillegg finner vi da ofte de oversette flokene og kan fjerne dem.  Dette gjelder selvsagt mest for en pels med litt lengde og ikke så mye for en helt nedklippet hund. Jeg synes det er behagelig å holde de unge hunden helt kort i pelsen så fremt jeg ikke skal stille dem ut.  Det er rett og slett arbeidsbesparende for meg og behagelig for hunden. Lengden på pelsen til hverdags vill jeg anslå til at en full lokk/krøll er nok, men ikke mer enn 2 –3 centimeter med utstrukket pels! Tre centimeter pels er ganske mye! 

Den voksne hundens pels, og utstilling:
En voksen Lagotto pels kan se veldig forskjellig ut fra hund til hund uten at er noen feil i det. Noen har store åpne krøller og ikke så mye underull, andre har fine små krøller og masse ull. Noen har nesten ikke krøller og noen  har noe midt mellom store og små krøller.  Personlig liker jeg den pelsen som er sånn midt på treet best, den er ofte grei å vedlikeholde og ser pen ut.  Hva som er det mest korrekte er jeg ikke så helt sikker på, men det jeg er sikker på er at den skal ha krøller og at alle disse voksne Lagottoene vi ser som går rundt med kun kraftig fall i pelsen har feil pels.

Og hvordan skal vi stelle en Lagotto-pels?  Etter  noen år med erfaring og mange typer pels å trene meg på er jeg kommet frem til en metode som jeg i trives med og som virker effektivt og ikke er for slitsom for hunden å ”lide” seg gjennom… Jeg har noen redskaper som for meg er uunnværlig; en kare, en fin tagget kam og en litt grovere tagget kam og selvsagt en god saks. Har jeg dette føler jeg meg godt hjulpen med selv en veldig ullen og toven pels…Jeg får stadig spørsmål om bruk av maskin til å klippe hundene med?  Jeg bruker det sjelden og for det meste bare på valper. På en voksen hund som  ikke har fått pelsen helt utgreid har jeg store problemer med å få maskinene til å ta godt nok. Det blir for mye motstand og ”tygging”, og det virker mot sin hensikt og hunden synes det er ubehagelig i verste fall vondt.  Men noen får det sikkert til.

 

Fra den voksne hunden er helt nedklippet til den er i utstillingspels vil det nok gå fra tre måneder og oppover alt etter hvor fort pelsen vokser, og hvor lang pels du vil ha til utstillingen. Og da har man ikke klippet hodet helt kort!  Hele tiden mens pelsen vokser ut må den følges nøye opp og sees etter slik at floker ikke får etablere seg. Det betyr ikke at hele hunden stadig må greies, men at det jevnlig letes etter floker i pelsen og at rusk og rask etter turer i skog og mark straks fjernes. Små partikler i pelsen er ofte starten på floker, og høsten er en prøvelse med alle frøene som setter seg i pelsen…

Mye jobb og slett ikke alltid like lett å holde hunden i utstillingspels..

 

Bading spørres det også mye om.  Jeg bader med såpe/shampo bare når det er helt nødvendig, ellers spyler jeg kun med rent vann. For eksempel når jeg har greid ut ull og floker, eller etter turer i gjørmet og myraktig terreng, rengjøring bare vann. Viktig å spyle ut myr og gjørme før det lager floker og kladder i pelsen.

Når vi har rikelig med pels på hodet innebærer det også barter!  Husk at her setter det seg mye rart og dette området må stelles hyppigere enn resten av pelsen og gjerne vaskes oftere. Gammel mat lukter ikke godt, mer trenger jeg vel ikke si! Vær også oppmerksom på at bak og rundt ørene hvor det ofte floker seg til.

 

Hvordan skal hunden så se ut til hverdags og til utstilling? Til hverdags anbefaler jeg at hunden ikke har for mye pels om du ikke er veldig glad i å stelle pelsen ofte. Men selv om hunden har en hverdagsklipp synes jeg at den skal ha et Lagotto-hode; et hode som gir et rundt inntrykk med et kort og brett snuteparti. Dette får vi til ved å la hunden ha vesentlig mer pels på holde enn på kroppen. Se på bilder og klipp i vei.  Vær obs på at spesielt nerkanten av øret ikke skal ha lang og raggete pens, men klippes tett langs ørekanten. Hvor mye pels det er lurt å ha på ørets overside er avhenging av hodeform og hvor lang pelsen er på resten av hodet er. Det må være kinnskjegg for å fylle ut siden av hodet slik at det runde inntrykket kommer frem. Og pelsen på toppen av hodet må ha litt lengde. Pass på så det ikke blir klippet kort og flatt i panna, det gir inntrykk av langt neseparti.

Så er det partiet bak og rundt endetarmen, der skal pelsen alltid være kort, enten du skal på utstilling eller ikke. Klipp baken kort og grader pelsen ut mot hoftene. Halen skal ikke ha beheng som hos fugelhunder, men være forholdsvis kort, stå i harmoni til pelslengden på kroppen, tykk innerst og smalne litt utover.  Halsens sider og front bør være kort i forhold til resten av kroppen, ellers har det lett for å se ut som hodet er skrudd rett på skuldrene. Potene skal se katteaktige ut og ikke ha langt tjafs slik at de minner om harelabber. Det betyr at det må klippes tett inntil poten. 

En Lagotto skal ikke  under noen omstendigheter se frisert ut selv ikke på utstilling, men ha en naturlig og ubehandlet struktur på pelsen! Den skal ikke minne om en puddel eller annen frisert hund. Men den skal være velstelt allikevel, noe man får gjennom jevnlig stell av hunden og klipp av pelsen før den blir for lang og umulig å hanskes med.

Ble det mye på en gang?  Se på bilder av hunder og prøv å etterligne, eller få hjelp av noen som kan klippe de første gangene hunden skal klippes i fasong… Så er det som med alt annet – øving gjør mester…

Lykke til og ta gjerne kontakt om dere har noe lurt å tilføye eller noen spørsmål. Jeg lærer også stadig noe nytt om stell og klipp av Lagotto…