toshikoskennel.Com © 2009                    

 

Toshikos kennel 

 

Lagotto Romagnolo

 

Toshikos kennel 

har drevet oppdrett av akita inu i mange år og har hele tiden jobbet for å få til den japanske typen. Mitt første akita kull hadde jeg i 1989, siden har det blitt mange kull, noen veldig bra og andre ikke fult så vellykket.  På utstillingsfronten har de vunnet mange titler, og de har stilt ut til de var  veteraner og vel så det. Som kjent er akita en nokså stor, sta og egenrådig hund og det kan bli mye hund å jobbe med, så jeg har også anskaffet meg lagotto, noe som jeg mener er en mye lettere hund å jobbe med. Man skal jo forberede seg på alderdommen tidlig - har jeg hørt, så liten hund er en del av det. Nå er det ingen akita igjen her,  Tiger`n døde i februar 2010 i sitt tolvte år, og var  i  god form inntil det siste (fikk kreft), han ble stilt ut i Sverige i 2007 og ble Svensk Champion, ikke verst for en gammel mann! Hans mor Keo forlot oss drøyt 12 år gammel i okober  2005 etter kort tid med sykdom. Det bor stort sett 5-6 lagottoer her til en hver tid.

 

Etter i mange å ha ønsket meg enterrier ,   kom det i januar 2011 en Border terrier hit  - hun kommer fra Erica Winberg i Sverige, og heter Sweeping Karl Gustav Adolffina, til daglig under navnet Fr.Adolf.

Og  høsten 2012 ble det innkjøpt en Portugisisk Podengo, en liten strihår, fra Portugal, hun heter Broa de Viamonte, en herlig liten skapning - frimodig og glad.

 

Jeg hadde i 1999 mitt første lagotto kull, og det er veldig spennende med noe nytt. Valpene var født 11.06.99, hele sju stykker. Mer informasjon om tidligere valpekull finner du under avelsresultater Siden 1999 har det blitt noen kull valper og jeg er bare blitt mer og mer glad i rasen. Jeg setter stor pris på rasens positive innstilling til alt og alle, og den enorme lære- og arbeidsvilje lagottoen har.  Jeg importerte i 2010 tre hanner fra Italia i håp om at det kan være noe for fremtiden.
 
Men jeg ser faren i at dette er en rase som stadig har økt i popularitet og at det avles på dyr som ikke er friske, bl.a. hofteleddsfeil  som det blant noen  nesten er blitt akseptert å avle på.  Selv er jeg sterkt i mot det, og bruker kun friske dyr i min avl. 

I tillegg har det stadig dukket opp dyr med en svak psyke, noe som er veldig trist.  Vi ser stadig hunder som er "redde" for alt og alle, og for meg er dette helt uakseptabelt. En lagotto skal være åpen og  fri, og veldig nysgjerrig på alt og alle. En arbeidshund - som lagotto er - kan ikke være redd for en masse saker og ting, da vil den ikke bli noen bra arbeider.

 

I 2008 ble det funnet et epilepsigen hos lagottoen, og vi kan nå genteste avlsdyr. Det er en type juvenil epilepsi lagottoen har og det vil si den er syk bare som valp og liksom vokser det av seg. De fleste er friske ved 8-ukers alder. Men vi bør selvsagt gen-teste alle avlsdyr slik at vi unngår å få syke dyr. Det finnes mer inf om Epi-gen her

 

 

informasjonssidene finner dere mer info om flere tema som angår lagotto og min filosofi angående avl.

 

 

Toshikos Kennel holder til i Nordland Fylke, nærmere bestemt like sør for Mo i Rana, og det er så nært E6 at et besøk  ikke er en omvei i det hele tatt.

Adressen min er Nygata 209, 8618 Andfiskå, så dersom du er interessert i en Lagotto og vil se hundene mine, er det bare å stikke inn for en hundeprat. Jeg heter forresten Synnøve Presthaug og kan lett treffes på tlf. 75 14 06 76 eller mobil 905 103 80  synnpre@online.no