Lagottoens mentalitet

Hvordan er det å ha en lagotto i huset?   Etter å ha hatt lagotto i mange år har jeg blitt veldig glad i rasen på godt og vondt.  Som alle andre hunderaser har lagottoen flere sider og mange egenskaper, noen vi liker godt og andre vi kunne vært foruten.

 

Først og fremst er Lagottoen en trivelig og sosial rase som liker å være sammen med sin familie. Den trives midt i sentrum av hva som skjer i familien. Den er lettlært med alt det innebærer, den lærer nemlig også fort alle unoter; som å stjele fra bordet eller stikke av med barnas luer og votter. Det innebærer at vi må være litt føre var og sette noen grenser for valpen allerede på et tidlig stadium, ellers får vi lett en litt slitsom unghund.

 

Men for alle som ønsker seg en lettlært og aktiv hund, er lagottoen et perfekt valg. Den er som sagt sosial og trivelig, men også aktiv og veldig sta. Det er ikke lett å avlære den unoter og den tar ikke nei for nei uten videre. Med andre ord det er lett å få riktig uoppdragen lagotto, så tenk på det mens den er liten og søt og nesten ikke til å motstå når den setter sine bedene øyne på en nesten sier: ”jeg gjør aldri noe galt”. Det er nemlig langt fra sannheten. Og når den får litt skjenn er den ofte snar og kaste seg ned og se ut som om man har gitt den riktig fysisk bank og ikke bare litt verbal skjenn. Ikke ta dette så tungt, det er vanlig at en lagotto overspiller og er litt dramatisk. Overse det. Den samme form for overspill og dramatikk bruker den ofte i andre sammenhenger også, som for eksempel når den blir litt redd for noe/skremt av noe. Ikke trøst hunden da for da tror den at dens dramatiske adferd er riktig, og det var rett å bli redd. Vær rolig og fortell hunden at dette er ok, og ikke noe å kave seg opp for.

Det sies ofte at lagottoen er en litt sky og tilbakeholden hund, noe jeg absolutt ikke vil støtte. Jeg har alltid opplevd lagottoen som sosial, tolerang og hengiven. Jeg har i det siste sett en del hunder som har vist ekstrem skyhet og til tider også aggressivitet, noe jeg anser som totalt uønsket og slett ikke rasetypisk. Men som vi ofte ser på raser som oppnår en viss popularitet så går det utover en del egenskaper som gemytt og helse, fordi avlsseleksjonen ikke blir så kritisk/streng som den burde være.

 

Som brukshund har Lagottoen vist seg å ha gode egenskaper. Den er jo opprinnelig en brukshund i sitt hjemland og brukes den dag i dag til å finne trøffler og er en viktig samarbeidspartner for de som jobber på det området i Italia. Så vi burde ikke bli forbauset over dens arbeidsvilje. Den har vært brukt både i Lydighet, brukshundhundarbeide – spor, søk, og agiliy, og i ettersøk av vilt med gode resultater. Håper enda flere oppdager den som brukshund etter hvert for det vil være positivt spesielt for rasens mentalitet, fordi bare de med god mentalitet vil klare av de store krav aktivt arbeide krever av hunden.