april 2006

 

Hvordan er sammenhengen mellom HD, kosthold og mosjon av små valper?

 

I utgangspunktet sier vi ofte at HD (Hofteleddsdysplasi) hos hund er arvelig, nedarves med gener fra mor og far. Det gjør det også, men vi skal være bevist på at det også er andre faktorer som spiller inn på det endelige resultat hunden ender opp med som voksen. Det har jeg lyst å si noe kort om her.

 

Selvsagt vil jeg først si at det fortsatt er viktig at både mor og far er hofteleddsundersøkt og at de ikke har noen defekter. At deres resultat er avlest med enten A eller B. Og etter hvert som det er generasjoner med HD-fri avlsdyr, har det vist seg at det blir mindre og mindre HD også på deres avkom. Og ikke minst blir de sterke grader av HD mer og mer sjelden. De sterke grader av HD er de som plager våre kjæredyr mest og kan bli veldig smertefulle og ende opp med at vi må avlive vår kjære hund. Så det er fint at det er mulig å redusere hyppigheten av HD gjennom bevist avl. Men det er ikke gjort over natten, avl tar tid.

 

Så var det noen av de utenforliggende årsaker som kan påvirke et HD-resultat. Her har det alltid vært diskusjoner og uenigheter, men jeg har sterk tro på hva jeg sier her. Miljøfaktorer er stort sett foring og fysisk aktivitet. Og siden forskere mener at bare 20 prosent kommer av arv, er hele 80 prosent hva vi gjør med valpen! Det er med valper som med barn viktig at de får et balansert kosthold! For hundevalpen finner vi det i de fleste valpefor som er på markedet. Slike valpefor får vi kjøpt enten hos oppdretter, en dyreforretning eller dyrlegen. Valpen bør ikke bli for tykk, den skal være i godt hold, men ikke tykk! Dersom valpen blir for tykk vil det medføre en ekstra belastning på bein og knokler, og slitasje og belastningsskader kan i verste fall oppstå.. Den unge valpens bein, knokler og ledd er ikke ferdig utviklet og de har dermed ikke den styrke og hardhet som den voksne og ferdig utviklede hundens bein har. Når hunden er ferdig vokst varierer noe fra hund til hund og mye fra rase til rase. Jeg pleier å si om Lagotto, ta litt hensyn i alle fall til den er 9 måneder gammel..

 

Så mosjon. Vi er alle veldig glade og ivrige når vi får den lille valpen hjem. Vi vet ikke hva godt vi skal gjøre for den, inklusive mosjonere. SMÅ VALPER UNDER 4 MÅNEDER TRENGER IKKE MOSJON, BASTA! Da sier jeg ikke at de ikke skal ha aktivitet for det skal de, men ikke mosjon. Med mosjon mener jeg lange turer hvor de løper for livet etter mor og far, eller de andre hundene i familien, eller lange turer i bånd langs veien, ofte på asfalt!! Og husk, når du spaserer en time og synes det er rolig, kan det føles ganske slitsomt for den lille valpen…Lek med valpen i haven eller inne, og tur i skogen trenger ikke være mer enn 100 meter, la valpen selv styre alt aktivitetsnivå. Du styrer og legger opp til aktivitens form, og valpen til intensitet og aktivitetsnivå. Som før nevnt er ikke valpens ledd og knokler ferdig utviklet som de skal, men faktisk ganske myke på disse små krabater. Og så har valpen liten evne til selv å begrense seg dersom vi legger på tur med den, dens iver og redsel for å miste oss holder den i mye høyere aktivitet enn den egentlig burde ha. Etter at den er fire måneder starter vi forsiktig med å øke på slik at det blir korte turer og ligne litt mer på mosjon, men husk dette kal skje gradvis! Selv går jeg ikke tur på asfalterte veier med mine valper og ungehunder, men alltid i skog og mark. HVORFOR ? Jo, fordi asfalt er et fryktelig hardt underlag for noen som ikke har joggesko med gode såler! –og så var det disse leddene og knoklene som ikke var ferdig utviklet og kan ta skade av feil og hard belastning. .

 

Tar vi disse forholdsregler i tillegg til at foreldre-dyr er friske og fri for HD, bør vi oppnå så gode resultater på HD som mulig. Det betyr ikke at alle blir fri for HD, men det kan bety at en disponert valp får B i stedet for C, som resultat, eller C i stedet for D. Det vil si et noe bedre resultat enn om vi ikke tar hensyn til miljøfaktorer. Og det ville være dumt å ikke gjøre med alt det vi i dag vet fra forskning på hunder, HD, arv og miljø som finnes.

 

Nå vil sikkert mange hevde at når grad av arv er så liten er det ikke noe å bry seg med i det hele tatt, arv 20 prosent, kan det bety så mye? Ja, hevder jeg. Dess lenger vi arver på gode gener, dess bedre og sterkere blir disse genene. For å forklare hva jeg mener: Om jeg har en hund fri for HD, men med foreldre som har HD har den større ods for å gi valper med HD enn en fri hund med foreldre som er fri for HD. Denne odsen ser ut til å øke etter hvert som det er generasjoner med friske hunder bak. Det blir aldri helt fritt for HD, det er helt urealistisk, men vi kan jobbe mot bedre resultater som gir hunden så god helse som mulig. Nå er det ikke slik at jeg tenker at HD er det eneste viktige, for det er det ikke. Det finnes mange andre krav innen avl også, men HD er et av de få teknisk målbare og dermed lett å ta hensyn til. Ellers er selvsagt helse i alle plan veldig viktig, og ikke minst gemytt og selvsagt eksteriør så vi havner i ”annen rase”. Kunne lage listen lang, men det var ikke målet her. Hva jeg ville si var: TA HENSYN TIL AT DIN VALP ER LITEN OG IKKE KLARER LIKE MYE SOM EN VOKSEN, IKKE LA DIN HUND FÅ LIDELSER PÅFØRT AV MILJØFAKTORER VI KAN STYRE UNNA.

 

Stikkord:

RIKTIG FORING

RETT VEKT

AKTIVITET TILPASSET VALPENS ALDER

MOSJON ER FOR DE SOM ER GAMLE NOK TIL DET!

 

Noen ganger er vi så ivrige i å gjøre noe bra at vi i stedet gjør feil. Et gammelt ordspråk; å skynde seg sakte er en fin ting også når det gjelder hund. Lykke til med valpen og ikke vær redd for å spørre erfarne hundefolk om råd og veiledning. Hund er ikke så vanskelig, men krever litt tankeavtivitet av oss, ikke bare lenge turer og jogging.

 

Ring gjerne om dere lurer på noe, jeg skal svare så langt jeg kan.

 

Synnøve